UPDATE Școlile din România în care vor funcționa secții de votare vor fi închise din 25 până în 29 septembrie – decizie CNSU / În București, decizia locală era să se suspende cursurile de joi – Educatie

Școlile din România unde vor funcționa secții de votare pentru alegerile locale de duminică vor fi închise începând din 25 și până în 29 septembrie, inclusiv, perioadă în care ar urma să fie făcute cursuri online, a decis miercuri Comitetul Național pentru Situații de Urgență. În București, de exemplu, Comitetul pentru Situații de Urgență hotărâse ca în școlile unde vor fi organizate secții de votare să fie suspendate cursurile începând de joi, 24 septembrie. Reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică precizează că decizia CNSU este cea care prevalează, în sensul că se suspendă activitatea cu prezență fizică în zilele de vineri, luni și marți.

Decizia CNSU:

  • “Art. 1 Activitatea didactică ce presupune prezența fizică a elevilor și a cadrelor didactice în cadrul unităților de învățământ preuniversitar în care sunt organizate secții de votare pentru desfășurarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, stabilite conform Registrului secțiilor de votare administrat de Autoritatea Electorală Permanentă, se suspendă începând cu data de 25.09.2020 până la data de 29.09.2020 inclusiv.
  • Art. 2 Activitățile didactice pentru unitățile prevăzute la art. 1 vor fi desfășurate în sistem on-line, conform metodologiilor specifice aprobate la nivelul Ministerul Educației și Cercetării.
  • Art. 3 Activitățile didactice prevăzute la art. 1 se vor relua începând cu data de 30.09.2020 cu respectarea tuturor condițiilor de siguranță și igienă sanitară”.

Decizia a fost luată “având în vedere măsurile și activitățile specifice ce trebuie adoptate, organizate și desfășurate pentru pregătirea spațiilor destinate secțiilor de votare în actualul context epidemiologic generat de virusul SARS-CoV-2, cât și pentru reluarea în condiții de siguranță a activității didactice în aceste spații”.

În decizia CNSU nu este menționat însă dacă comitetele locale pentru situații de urgență pot decide suspendarea cursurilor în alt interval. În București, de exemplu, Comitetul pentru Situații de Urgență a decis că în școlile unde vor fi organizate secții de votare vor fi suspendate cursurile în 24, 25, 26, 28 și 29 septembrie.

  • “Ținând cont de situația specială în care se desfășoară alegerile locale din anul 2020, cât și prevederile din Legea nr. 55/2020 privind măsurile stabilite pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a aprobat suspendarea cursurilor în zilele de 24.09.2020, 25.09.2020, 26.09.2020 respectiv, 28.09.2020, 29.09.2020, pentru unitățile de învățământ din Municipiului București ce găzduiesc secții de votare”, este decizia luată vineri de Comitetul pentru Situații de Urgență București.

Reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică au precizat că decizia de miercuri a CNSU este cea care prevalează, iar în baza acesteia zilele în care se suspendă activitatea cu prezență fizică vor fi vineri, luni și marți, ceea ce înseamnă că zilele disponibile pentru pregătirea locațiilor secțiilor de votare vor fi vineri și sâmbătă (înaintea zilei votului) și luni și marți (după ziua votului).

Potrivit ultimelor date transmise marți de Ministerul Educației, în baza datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene (inclusiv al municipiului Bucureşti), în școlile din Romînia se înregistra următoarea situaţie:

  • 12.945 de unităţi de învăţământ în Scenariul 1 (S1) – participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară;
  • 4.408 unităţi de învăţământ în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, respectiv revenirea parţială (prin rotaţie de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie;
  • 303 unităţi de învăţământ în Scenariul 3 (S3) – participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online.

Pentru alegerile de duminică vor fi organizate 18.794 secţii de votare, mare parte dintre ele în unități de învățământ.Sursa: hotnews.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *